Betöltés...kérjük várjon.
Szalay-szemeskályha
Kezdőlap
Kályhák Háza
Makett kiállítás
Kerámia kiállítás
Fazekasműhely
Munkáim
Táblás kályhák
Egyedi kályhák
Hordozható kályhák
Tűzhelyek
Kemencék
Kályhacsempék
Szemeskályhák
Ajánlás
Örökbefogadás
Partnereink

 

Szalay Imre
 
8360 Keszthely
Kastély utca 3.
+36-30-267-7618
kalyhakhaza@gmail.com

Makett kiállítás

Egy keszthelyi séta alkalmával térjenek be a Festetics kastély szomszédságában található fazekasműhelyembe, a Kályhák házába, ahol kályhák és kemencék makettjeiből rendeztem kiállítást.
  A kiállítás célja, bemutatni a magyarországi és erdélyi sütő, főző, fűtő eszközöket, melyeket a parasztság használt a XIX. és XX. sz. fordulóján. Erre az időre érte el a legmagasabb fejlettségi szintjét a kézműves technikával (szemes- és táblás kályhák) illetve nem szakképzett iparosok által készített tüzelő eszközök (kemencék, takaréktűzhelyek) építése. A XX. sz. elejétől gyors tempóban vették át ezek helyét gyári technológiával készült tüzelő berendezések.
 A látogatók megismerkedhetnek a tájegységekre jellemző stílusjegyekkel, és az egyes vidékek közti hasonlóságokat és különbségeket is felfedezhetik, ha figyelmesen végignézik a kiállítást.
A folyamatosan bővülő kiállítás lehetőséget nyújt a felhasznált anyagok és a különböző építési módok bemutatására is. Ehhez a makettek mellet (melyek 1: 10 méretarányúak) életnagyságú kályha és kemence „metszetek” építését tervezem. Az előre bejelentett csoportokkal beszélgetés keretében megismertetem a kályhák, kemencék múltját, építését, használatát, valamint a csempekészítés hagyományos módját, fazekas korong segítségével.
 A kiállítás egy részével szívesen ellátogatok iskolákba, közösségekbe, ahol igény és lehetőség van vándorkiállítás keretében felidézni az Európában egyedülállóan gazdagnak számító magyar kályhás hagyományokat.  
 A Kályhák háza nyitva tartása: hétfőtől szombatig 10-18 óráig, június 1-től augusztus 31-ig hétfőtől vasárnapig 10-18 óráig várom az érdeklődőket.